Przebarwienia ogonków i szypułek owocowych.

14K
shares

Komunikat XIX z dnia 12.06.2015

 

Przebarwienia ogonków i szypułek owocowych

 

Jak wynika z informacji docierających od Plantatorów, w niektórych rejonach kraju pojawiają się na roślinach charakterystyczne przebarwienia przyszypułkowe ogonków owocowych truskawki (fot. 1). Najczęściej przebarwienia takie obserwowane są na odmianie Onebor (Marmolada), chociaż niektórzy Plantatorzy donoszą również o zmianie barwy ogonków owocowych na innych odmianach.

Fot. 1. Przebarwienia przyszypułkowe ogonków owocowych na odmianie Onebor (Marmolada).

 

Powodem powstania tego rodzaju przebarwień jest najczęściej reakcja fizjologiczna roślin obciążonych dużą liczbą owoców na niekorzystne czynniki środowiskowe takie jak:

  • gwałtowne zmiany temperatury,
  • zmiany wilgotności gleby,
  • zmiany intensywności nasłonecznienia,
  • gradobicie.

Niekiedy powodem powstania przebarwień ogonków owocowych oraz części przyszypułkowej może być również nadmierna intensyfikacja zabiegów ochrony lub dokarmiania pozakorzeniowego.

 

Powodem powstania podobnych przebarwień szypułek i ogonków owocowych może być infekcja chorobowa na owocach (fot. 2), żerowanie szkodnika (np. przędziorka) lub za słabe odżywienie azotem (fot. 3).

 

Fot. 2. Przebarwienia części przyszypułkowej będące objawem infekcji chorobowej na owocach  (Odm. Alba, okolice Oświęcimia, 25.05.2015).

 

W przypadku pojawienia się przebarwień wywołanych infekcją chorobową na owocach w części przyszypułkowej w okolicach pojawiających się przebarwień łatwo można dostrzec miejsce infekcji w postaci ciemnych gnilnych plam.

Fot.3. Przebarwienia ogonków i szypułek owocu będące objawem niedostatecznego odżywienia azotem (odm. Fleurette, Zachodniopomorskie 29.05.2015).

 

Aby prawidłowo zdiagnozować przyczynę powstania tych przebarwień należy dokładnie przyjrzeć się roślinom eliminując kolejno poszczególne możliwości i podejmując odpowiednie środki zaradcze.

 

W przypadku, gdy powstanie tego typu przebarwień przyszypułkowej części ogonków owocowych jest wynikiem reakcji fizjologicznej można wykonać zabieg dokarmiania pozakorzeniowego nawozem o podwyższonej zawartości fosforu w dolnej zalecanej dawce:

 

 OSD Fosfor 2 kg na 1000 litr wody  z dodatkiem Terra Sorb Complex  0,5 l/ha.

 

Zabieg wykonać z zachowaniem minimum siedmiodniowego odstępu od poprzedniego dokarmiania pozakorzeniowego oraz od zbioru owoców. Przed połączeniem tego zabiegu z innymi agrochemikaliami należy sprawdzić możliwość wykonania danej mieszanki i pamiętać o konieczności zachowania bezpiecznego stężenia fizjologicznego cieczy roboczej dla roślin.

 

dr hab. Zbigniew Jarosz

Katedra Uprawy i Nawożenia

Roślin Ogrodniczych

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

 

Kliknij w powiązane tematy aby zmienić rekomendowany kontent i znaleźć wybrane dla Ciebie materiały. Obecna tematyka wyszukiwanego kontentu

truskawki odmiana Onebor